Bulletin 2008 nummer 2

 

In dit nummer:

Foto overzicht van dit bulletin


 

Ontwikkeling binnen het Muveron


Reeds vele jaren probeert stichting Muveron zich een plaats te veroveren binnen de culturele wereld van Hengelo. Zoals u vermoedelijk bekend zal zijn, wordt de stichting gevormd door meerdere verzamelaars uit Hengelo, waaronder onze stichting Historie Brandweer Hengelo.

 

 In eerste instantie was het streven te komen tot een Verzamelmuseum, als 3e groot historisch museum in Hengelo. Voor het promoten van het Verzamelmuseum werden in het verleden meerdere gezamenlijke exposities gehouden. Deze vonden plaats in de stadhuishal (2001) en de oude en nieuwe bibliotheek van Hengelo. Echter werden door de gemeente geen gelden beschikbaar gesteld ter ondersteuning van dit initiatief. De strijd van het bestuur van het Muveron, met als voorzitter Jan Stubbe, loopt ten aanzien hiervan al jaren. Gelukkig zit er nu toch beweging in de ontwikkelingen. Een nieuw doel werd gevonden in het streven naar een professioneel depot voor het opslaan van de ±15 verzamelingen. Dit werd ook hoog tijd, aangezien al vier verzamelingen hebben afgehaakt. Zij werden ontmanteld of overgebracht naar een andere gemeente in Twente. Op de eerste plaats heeft het gemeentebestuur nu voor de komende twee jaren meerdere ruimten van het voormalige stadskantoor, waarin o.a. ook vroeger de bibliotheek was gevestigd, voor opslag beschikbaar gesteld. Deze ruimten zijn ondergebracht op de 3e en 4e verdieping van het gebouw. Zij zijn voorzien van verlichting en verwarming. Ook kan gebruik gemaakt worden van de lift, iets dat met het verplaatsen van klein en groot materiaal zeker welkom is. Alle ruimten zijn eveneens voorzien van goede sloten, welke alleen in het individuele bezit zijn van de diverse verzamelaars. Doordat een apotheek in Hengelo, welke een filiaal ophief, het complete in goede staat verkerende interieur beschikbaar stelde, kon men op alle fronten het inrichten van de ruimten adequaat aanpakken. Ter plaatse kan ook onderhoud aan het historisch materiaal gedaan worden. Tevens werd een grote ruimte ingericht als vergaderruimte. Aangezien hier ook een wastafel met stromend water aanwezig is, kan er tijdens activiteiten ook koffie gezet en het servies afgewassen worden. Een grote tafel met de nodige stoelen geeft de ruimte een daadwerkelijk aanzicht als ontvangst en vergaderruimte. Ook onze stichting HBH heeft twee ruimten beschikbaar gekregen. Aangezien wij elders in Hengelo reeds een centrale magazijn hebben voor opslag en onderhoud, gebruiken wij deze voornoemde twee ruimten voor het opslaan van allerlei materiaal, dat niet direct voorhanden hoeft te zijn. Het ontlast tevens ons centrale magazijn, aangezien deze reeds behoorlijk vol begint te raken.


Een andere faciliteit, die door de gemeente geboden wordt, is het op professionele wijze digitaal inventariseren
van het historisch materiaal. Enkele jaren geleden had ons bestuur al via een eigen opgezet programma een begin hieraan gemaakt. Doordat ons magazijn toen opnieuw werd ingedeeld, was daar voorlopig mee gestopt. Dit kan nu weer worden opgestart. Het een en ander gebeurt onder auspiciën van het Historisch Museum Hengelo (v/h Oald Hengel). Dit inventarisatiesysteem geeft het voordeel dat het geheel op internet gezet zal worden, zodat het publiek hier inzage in heeft en dus de hele collectie van de betreffende verzameling kan bekijken. Ook zullen door ons foto’s aan de individuele voorwerpen worden gekoppeld, zodat men op het scherm kan zien wat bij een bepaalde omschrijving behoort. Het systeem loopt echter nog niet naar behoren. Dit komt mede door het feit dat het te ruim is opgezet. Er kunnen veel meer gegevens worden ingevoerd dan voor b.v. onze stichting HBH nodig is. Daardoor ontstaan te veel verticale kolommen, welke niet benut worden. Het is dus te breed van opzet. Dit dient nu per instelling te worden aangepast, zodat het nog even duurt voordat het invoeren van de collecties adequaat kan worden aangepakt.


Tot slot is de afdeling Cultuur van Hengelo bezig met het beoordelen van de diverse verzamelingen. Hierbij wordt aandacht besteed aan de kwaliteit en het belang voor de gemeente Hengelo van de betreffende verzamelingen. De Gemeentelijke afdeling Cultuur kan dan een selectie maken, welke collecties men zal gaan ondersteunen. Ons bestuur van st. HBH heeft dit oriënteringsgesprek onlangs gehad. Verdere ontwikkelingen hieromtrent zult u te zijner tijd in ons Bulletin lezen.
 

 

 

 

 

Koninklijke onderscheiding Jan Stubbe.


Op Vrijdagmorgen 25 april werden 10 ingezetenen van Hengelo met een mooie smoes naar het stadhuis gelokt om daar dan later in de ochtend een koninklijke onderscheiding te mogen ontvangen.

 

Op Vrijdagmorgen 25 april werden 10 ingezetenen van Hengelo met een mooie smoes naar het stadhuis gelokt om daar dan later in de ochtend een koninklijke onderscheiding te mogen ontvangen.


Ook Jan Stubbe, historicus van onze stichting HBH, behoorde tot deze selecte groep. Hij zou deze morgen zgn. de burgemeester een door hem samengesteld documentatieboek overhandigen betreffende de bedrijfsbrandweer van Stork. Toen hij op het stadhuis arriveerde werd het hem al snel duidelijk dat er wat anders aan de hand was. Zijn hele familie was al aanwezig en om 10 uur begon de plechtigheid in de grote zaal van het gemeentehuis, samen met de andere gegadigden, die de onderscheidingen zouden ontvangen.


De burgemeester had voor iedereen een flinke toespraak en alle bijzonderheden van de
mensen werden toegelicht. Over Jan Stubbe had de burgemeester ook een goede samenvatting van zijn, in het verleden en heden, getoonde activiteiten. Speciaal Stubbe’s betrokkenheid bij de brandweer werd uitgebreid belicht, maar ook zijn bemoeienissen op sportgebied kreeg de volle aandacht.

Er waren vele familieleden en belangstellenden naar de plechtigheid gekomen, de grote zaal was geheel bezet. Van onze st. HBH waren de voorzitter T. Fortgens en de bestuursleden J. Dekker, F.Westerhof en H. Haartman aanwezig. De andere twee bestuursleden, M. Zweerink en H. van der Zalm, waren door vakantie verhinderd. J. Wilmink vertegenwoordigde onze Technische Commissie.
 

Aan het eind van het officiële gebeuren werden door alle aanwezigen de twee coupletten van het Wilhelmus gezongen. Hierna was er een ongedwongen samenzijn met familie, vrienden en bekenden onder het genot van een hapje en een drankje! Vervolgens ging een ieder weer zijn of haar eigen weg. Al met al een mooie bijeenkomst!

 

 

 

 

 

Motorspuit HEEMAF anno 1920 achterhaald.


Iets wat voor onmogelijk gehouden wordt, kan toch soms ineens werkelijkheid worden. Zo verging het ons bestuur, toen wij begin april een tip kregen dat een antieke motorspuit van de HEEMAF nog in het bezit was van een particulier in Tilburg.


Deze motorspuit was de eerste, waarvan de gemeentelijke brandweer Hengelo gebruik gemaakt heeft. Dat gebeurde tijdens een uitslaande brand in 1921 van het Beursgebouw aan de Beursstraat te Hengelo, de plaats waar momenteel het gebouw van de ABN-Amro bank staat. De Hengelose brandweer beschikte alleen nog maar over twee eenvoudige hefboombrandspuiten uit o.a. 1827. De bluskracht was dermate laag, zeker vanwege de omvang van de brand, dat het kader van de gemeentelijke brandweer een beroep deed op de bedrijfsbrandweer van de HEEMAF. Een week eerder was de motorspuit ook al ingezet bij een uitslaande brand van meerdere woningen in de Pastoriestraat. Deze brand was er de oorzaak van dat het gemeentelijke korps

een jaar later op 24 juli 1922 overging tot de aanschaf van ” tweewielige motorspuit” van de Gebr. Rossmark te
Almelo. Vijf jaar later, op 4 mei 1927, werd de eerste echte brandweerwagen door het gemeentelijke korps aangekocht.


Uiteraard moest nog eerst met de huidige bezitter van de antieke motorspuit van de HEEMAF uit 1920 onderhandeld worden. Uiteindelijk kwamen wij na enig onderhandelen tot een akkoord. Het is weer een goede aanvulling op ons historisch materiaal.

 

 

 

 

 

Geschiedenis brandweer regio Hengelo


Regelmatig komen er nieuwe artikelen op onze website www.shbh.nl. Vast hiervoor in aanmerking komend, is de serie ”Bulletin”. Maar ook aan het onderwerp ”Brandweer Historie” wordt regelmatig gewerkt. Deze is opgesplitst in twee categorieën: Gemeentelijkbrandweerkorps en Bedrijfsbrandweerkorps. Van de tweede categorie zijn inmiddels gereedgekomen: AKZO, Heemaf, Stork, Hazemeyer en de KNKS. Binnenkort wordt aandacht besteed aan de bedrijfsbrandweer van de IJsselcentrale. Van enkele anderen zijn nog geen gegevens bekend. Onlangs is gestart met de geschiedenis van brandweer regio Hengelo. Drie afleveringen zijn inmiddels geplaatst. Deze serie zal geleidelijk uitgebreid worden tot ±15 afleveringen. Hopelijk is hiermee uw belangstelling voldoende geprikkeld om onze website te bezoeken.